Błonie | BIP | BIS | Plan Miasta | Centrum Kultury | Kalendarz imprez | Biblioteka | Kącik adopcyjny | || Teraz jest 2014-07-28, 11:19

Forum Błonia

Kanały RSS: Forum | Miasto


Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2009-12-07, 20:42 
Offline

Dołączył(a): 2005-04-09, 22:01
Posty: 150
Czy widzieliście nowy rozkład jazdy pociągów PKP? Koleje Mazowieckie zrobiły sobie jaja ze swoich klientów i pokazały im gest Kozakiewicza.
Tak więc będziemy mieli mniej pociągów z Błonia do Warszawy i z powrotem w godzinach porannych i popołudniowych..
Pociągi z Błonia do Warszawy rano: 5.09, 5.34, 6.08, 6.34, 7.01, 7.14 (Mazovia), 7.18, 7.32, 7.55, 8.10, 9.02,
Pociągi z Warszawy Śródmieście do Błonia po 16.: 16.01, 16.16, 16.42, 17.01, 17.16, 17.50 (Mazovia), 18.09,
Będzie brakowało pociągu z Błonia rano o 6.50 oraz z powrotem o 16.31. Częśc pociągów jak np 16.16 z Warszawy ma skróconą trasę więc będzie tłocznej.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-12-07, 21:09 
Offline

Dołączył(a): 2007-11-29, 20:59
Posty: 89
jest dodatkowy o 7.18 którego teraz nie ma, więc dla spóźnialskich w sam raz. Po 8 ubyło dwóch o 8.05 i 8.21, zamiast 8.15 jest 8.10.

po 16 przybył jeden o 16.16, którego nie było wcześniej. 16.42 to przesunięty 16.30, który teraz przyjeżdża - ze względu na remont linii otwockiej - o 16.44.

17.01 to obecny 17.05
17.16, tak jak był.
17.50, beznadziejnie, że Mazovię przyspieszyli o 15min.
18.09, obecny 18.10

Skrócona trasa, to chyba dobrze, nieprawdaż? Lepiej, jak pociąg kończy bieg w Błoniu, czy Sochaczewie, bo wtedy nie jadą ludzie z Łowicza i okolic.

Czy wiadomo, co się stało z 17.36, który kończył trasę w Błoniu?

Poza tym, z Błonia do Warszawy po południu będzie odjeżdżało o kilka pociągów więcej. M.in 17.05, 18.02.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-12-07, 22:33 
Offline

Dołączył(a): 2005-04-09, 22:01
Posty: 150
Rozkład jest do bani. Wiele osób, które rozpoczynają pracę w Warszawie o 8 jeździło o 6.50 oraz o 6.58. W nowym rozkładzie pozostje tylko rozwiązanie w postaci pociągu o 7.01, w którym będzie tłok. Mazovia jest pociągiem przyspieszonym, ale jak ruszy z Błonia to zatrzyma się dopiero na Zachodniej (do tej pory zatrzymywała się także na Włochach).
Pociągiem o 7.18 raczej nie zdąży sie na 8 do pracy.
Jeżeli chodzi o powrót do Błonia to pociąg o 16.16 jeździ już od 1 grudnia. Od 13 grudnia będzie jeździł tylko do Błonia - nie każdy sie na niego wyrobi, a osoby które dojeżdzją poza Błonie będą jeździły o 16.42 więc będzie straszny tłok.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-12-07, 23:26 
Offline

Dołączył(a): 2007-11-29, 20:59
Posty: 89
Czyli wnioskuję, że powraca stara Mazovia, która wcześniej też nie zatrzymywała się na Włochach. Przypuszczam, że dlatego, bo od 13.12 będzie zatrzymywała się m.in. w Łącku i w Strzelcach Kujawskich i żeby nie robić tłoku wyeliminowali W-wę Włochy. Tylko po co? Gdzieś czytałem, że w takim Płocku o 4 ileśtam jak rano pociąg rusza, wsiada 6 osób, z czego 4 z obsługi.

7.18 - zależy gdzie się pracuje. Jeśli blisko dworca, na styk powinno się zdążać, ale trzeba brać poprawki na ewentualne spóźnienia pociągów.

16.16 - ouu, nie wiedziałem 8)

Z niecierpliwością czekamy rok na SKM S7 W-wa Wchodnia - Błonie :lol:

i znowuż nasuwa się myśl, co by dogadać się z ZTM i uzupełnić luki w rozkładzie jazdy pociągów autobusami miejskimi :))

serdecznie dziękuję

_________________
Być niezależnym, bo niezależność cechuje rozsądnych ludzi.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-12-16, 12:18 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2009-12-11, 07:44
Posty: 21
Ciastek napisał(a):
...
Skrócona trasa, to chyba dobrze, nieprawdaż? Lepiej, jak pociąg kończy bieg w Błoniu, czy Sochaczewie, bo wtedy nie jadą ludzie z Łowicza i okolic.


Witam.
Nie chcę nikogo urazić, ale uwielbiam takie "dalekosiężne" myślenie.

A nie pomyślał Pan o mieszkańcach np. Witanowa, Bieniewic, Bramek czy Bożej Woli, którzy raczej nie "kończą biegu" w Błoniu (w Sochaczewie jeszcze "pół biedy").

W we wszystkich tych miejscowościach jest coraz więcej mieszkańców pracujących i uczących się w Warszawie i dla nich każdy pociąg którego bieg skrócono z jakichś przyczyn do Błonia to konieczność kompletnego przeorganizowania całego, własnego "rozkładu jazdy". Żeby choć jeszcze zmiany te były z korzyścią dla pasażerów. A tak wygląda na to że po prostu nowy prezes KM musiał się czymś wykazać w pierwszych dniach urzędowania i najłatwiej mu było przewrócić do "góry nogami" rozkład jazdy.

_________________
Nasze Bramki
www.bramki.com.pl


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-12-18, 13:27 
Offline

Dołączył(a): 2007-02-06, 11:28
Posty: 296
A ja właśnie obejrzałem sobie sobie schemat linii ztm:
http://www.ztm.waw.pl/pokazmapy.php?i=10&l=1
oczywiście mając na uwadze powstanie III-ej strefy.

Elipsy są przepiękne tylko trochę oszukane:
- Błonie (poza II strefą) znajduje się w odległości 29 km od Śródmieścia,
- Śródbrów - 31 km i znajduje się w II strefie
- Nieporęt - 38 km, również należy do II strefy,
- a także Chotomów (33 km)

Dla mnie te elipsy do delikatna manipulacja.

Odnoszę wrażenie, że tereny położone na zachód od Warszawy są potraktowane trochę gorzej.
Chyba, że odległości są liczone od Warszawy wschodniej.

_________________
Spragnieni mężczyźni rozmawiają o wodzie, nie o kobietach.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-12-18, 13:42 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2007-12-07, 12:01
Posty: 111
Varromix napisał(a):
A ja właśnie obejrzałem sobie sobie schemat linii ztm:
http://www.ztm.waw.pl/pokazmapy.php?i=10&l=1
oczywiście mając na uwadze powstanie III-ej strefy.

Elipsy są przepiękne tylko trochę oszukane:
- Błonie (poza II strefą) znajduje się w odległości 29 km od Śródmieścia,
- Śródbrów - 31 km i znajduje się w II strefie
- Nieporęt - 38 km, również należy do II strefy,
- a także Chotomów (33 km)

Dla mnie te elipsy do delikatna manipulacja.

Odnoszę wrażenie, że tereny położone na zachód od Warszawy są potraktowane trochę gorzej.
Chyba, że odległości są liczone od Warszawy wschodniej.

No masz rację, takie są fakty i ciekawe według jakiego klucza były ustalane strefy. A czy sprawiedliwe jest to, że rozkład jazdy jest układany bez żadnych analiz i brak pociągów w naprawdę obleganych porach jest zrzucany na brak odpowiedniej przepustowości torów. Czy na przykład ciężko jest puścić po 3 jednostki w godzinach największych tłoków.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-12-18, 17:11 
Offline

Dołączył(a): 2007-11-29, 20:59
Posty: 89
Zwróć uwagę na to, że Warszawa jest dłuższa w długości Północ - Południe, niż Wschód - Zachód.

Faktycznie z Błonia do centrum jest ~27km, ale do zachodnich granic jest to ~17
Z Legionowa/Chotomowa do granic północnych jest ~10km, a do centrum ~19, więc różnica jest.

Poza tym, powodem dla którego "więcej" otrzymuje np. linia Warszawa - Grodzisk, jest to, że na tej linii położonych jest więcej miast, (Piastów, Pruszków, Brwinów, Grodzisk; dalej Żyrardów, Skierniewice + W-wa Ursus), a co za tym idzie, z usług KM i ZTM korzysta więcej osób. Więcej osób, większy zysk. KM i ZTM myśli po prostu logicznie, bo na tym zarabia.

Na linii Warszawa - Błonie, jest tylko Ożarów i Błonie, z czego 3/4 pasażerów wysiada w Błoniu.

Dziwi mnie tylko to, że Otwock, czy nawet Śródborów jest w II Strefie, bo różnica w odległości do centrum to tylko 2km.

_________________
Być niezależnym, bo niezależność cechuje rozsądnych ludzi.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-12-21, 09:48 
Offline

Dołączył(a): 2007-02-06, 11:28
Posty: 296
Przecież wyraźnie pisałem - odległości od Śródmieścia.
Może jako uzupełnienie nie dodam są to odległości wg. PKP...
ostatecznie przecież rozmawiamy o możliwości korzystania z kart miejskich podczas przejazdów pociągami Kolei Mazowieckich.
To gdzie są granice miasta do rzecz wtórna.

Cytuj:
Faktycznie z Błonia do centrum jest ~27km, ale do zachodnich granic jest to ~17

Ciekawe, a w Ożarowie się chwalą, że znajdują się 12 km od Centrum Warszawy.

_________________
Spragnieni mężczyźni rozmawiają o wodzie, nie o kobietach.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-12-21, 20:06 
Offline

Dołączył(a): 2007-11-29, 20:59
Posty: 89
przy wyjeździe z Warszawy, z tesco, jest tablica "Błonie 18km"
odległości liczone są do centrum miast, więc od wylotu z Warszawy do Rynku, jest właśnie tyle.

Cytuj:
Ciekawe, a w Ożarowie się chwalą, że znajdują się 12 km od Centrum Warszawy.


15

_________________
Być niezależnym, bo niezależność cechuje rozsądnych ludzi.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-12-21, 21:01 
Offline

Dołączył(a): 2007-02-06, 11:28
Posty: 296
Pytanie:
Ile osób dojeżdża do Tesco?

[ Dodano: 2009-12-21, 22:53 ]
W ogóle dzisiaj to jakaś tragedia była, 2 godziny wracałem z pracy.
Na trasę o długości 30 km, to chyba trochę za długo.

_________________
Spragnieni mężczyźni rozmawiają o wodzie, nie o kobietach.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-12-22, 00:02 
Offline

Dołączył(a): 2007-11-29, 20:59
Posty: 89
Mazovia, którą wracałem stała na Włochach i przed Gołąbkami godzinę. W Błoniu była o 19:11.
Korek na przejeździe w Gołąbkach był chyba do samego Piastowa. :O

Wybacz literówka, powinno być "za"
i nie chodzi o dojeżdżanie do tesco.
W ogólnie nie wiem, w czym masz problem. Pojawiła się kwestia odległości z Błonia do Warszawy - do granic, jak i do centrum, więc Ci ją wyjaśniłem.

_________________
Być niezależnym, bo niezależność cechuje rozsądnych ludzi.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-12-22, 09:21 
Offline

Dołączył(a): 2005-09-19, 11:12
Posty: 488
co do Mazovi ,to jakaś totalna porażka , przez ostatnie kilka dni a właściwie chyba od zmiany rozkładu ,on ani razu nie przyjechał o czasie /no może sie myle, ale mam takie wrażenie :wink: / wczoraj to już zupełna kompromitacja KM :evil: .
Ale chciałem sie podzielić czymś co widziałem wczoraj rano ,to dopiero katastrofa : jechałem samochodem ok. 7.30 z Błonia do Ożarowa traską bezpośrednio przy torach /przypominam - godziny szczytu ,ludzie jadący do pracy / i co ??? od samego Błonia z prędkością jazdy na rowerze małego dziecka snuł się po szynach pociąg TOWAROWY !!! , kiedy ja dojechałem do Ożarowa , musiałem przejechać tory więc czekałem na niego jakieś 10 minut /a jechałem wolno / za tym "pełzającym "pustym towarowym w kolejce stały dwa pociągi osobowe wiozące masę ludzi do Warszawy .I tu moje pytanie /choć pewnie na forum Błonia o konkretna odpowiedz będzie ciężko / Co za DEBIL ,puścił ten sklad w porze tak dużego nasilenia pociągów osobowych i podmiejskich?.
Czy ktoś w ogóle w tym tzw. PKP - myśli !!! ???

Normalne -głąby, głąby i jeszcze raz głąby !!!!!! :evil:


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-12-22, 10:08 
Offline

Dołączył(a): 2009-03-31, 12:36
Posty: 10
Witam,

Mnie najbardziej wkurza debilizm ludzi z KM, którzy układając rozkład pociągów zlikwidowali odjeżdżający bezpośrednio z Błonia pociąg o 7:47!!! Takie pociągi odjeżdżają teraz w kierunku Warszawy o.....9:51; 17:05 i 18:02. No cóż będą nimi jeździć chyba tylko jacyś desperaci.....
Mogliby podstawić chociaż tylko jeden pociąg tylko z Błonia do Warszawy o 7:02; 7:18 lub 7:32 tak aby Ci co chcą dojechać z rana do pracy mogli usiąść, a nie tak jak ostatnio tłoczyć się na korytarzach i mdleć, bo tak się też zdarzało.

Może powinniśmy zasypać KM e-mailami ze skargami???

Pozdrawiam.

I życzę Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku 2010!!!


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł:
PostNapisane: 2009-12-22, 18:31 
Offline

Dołączył(a): 2007-11-29, 20:59
Posty: 89
Pisanie skarg nic nie daje :D Napisałem ich około 15 i na żadną nie otrzymałem odpowiedzi :)

Pociąg o 7:47 skasowali jeszcze przed zmianą rozkładu, ze względu na to, że był często opóźniony, praktycznie codziennie, a spowodowane to było opóźnieniami pociągów dalekobieżnych, które niestety na naszej linii mają pierwszeństwo.

Dzisiaj wracałem 1h i 10min. Znowu stałem na Ochocie i Zachodnim. Aż dziw mnie bierze, bo mrozu nie ma, śniegu też tyle, co kot napłakał.

Rano jest porażka, jeszcze jak przyjedzie jakiś spóźniony w miejsce normalnego. Przykładowo spóźnia się 7.02, przyjeżdża o 7.15 i ci, którzy czekali na ten 7.18 wsiadają sobie, bo co im tam, trzy minuty wcześniej w pracy, to super sprawa!
Wczoraj w całej jednostce nie zamykały się "połówki" drzwi, a ludzie w korytarzach, przy tym zimnie. Prawie jak kolejka transsyberyjska. :D

[ Dodano: 2009-12-22, 18:40 ]
http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1634886,0,,rok_2010_pod_znakiem_metra,wiadomosc.html

od 3min

_________________
Być niezależnym, bo niezależność cechuje rozsądnych ludzi.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Możesz rozpoczynać nowe wątki
Możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie,
w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących
cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie
zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w regulaminie forum.